top of page

Oogstbericht #12

Beste oogstgenoot,

De eerste tomaten zijn rijp! Vorig jaar hebben we 8 soorten getest en dit jaar de 4 favoriete van gekozen. De atomic grape, een tomaat met een prachtige kleuren mengeling van zwart, rood, oranje, geel en groen. De black beauty, een zwarte tomaat. En de crazy cherry, een geel snoeptomaatje met wel tientallen tomaatjes per tros. En een "gewone" rode tomaat.


En zo zijn er wel honderden soorten tomatenrassen in veel verschillende kleuren/ smaken en vormen. Dat zou je niet zeggen als je langs de tomaten in de supermarkt loopt:)


Bij het oogsten van tomaat moet je goed opletten. Voel goed of de tomaat al rijp is door er voorzichtig in te knijpen. Voel je dat er beweging inzit dan is de tomaat goed. Verder rijpen ze af vanaf onderaan, daar vind je dus eventuele rijpe tomaten. Kijk tot slot ook naar de kleur. Is het zoals hierboven omschreven dan is het rijp (zie ook foto's hieronder).  1. Atomic grape 2. rode tomaat 3. crazy cherry (moet geel zijn) 4. black beauty


Honing

Bedankt voor de aanvragen. We gaan het doorgeven en verwachten ergens in augustus de potten te krijgen. We zullen er wat extra bijbestellen voor degene die op vakantie zijn of niet optijd hebben doorgegeven en alsnog willen kopen.


Herhaling voor invallers:

Alle oogstgenoten mogen van dinsdag tot zaterdag tussen zonsopkomst en zonsondergang oogsten. Ben je nog niet zo vaak geweest of niet helemaal zeker over het oogsten dan kan je het beste komen op onderstaande tijden, dan is een van ons aanwezig op de tuin.


Dinsdag 10:00- 13:00 uur

vrijdag 10:00 - 13:00 uur

zaterdag 10:00 - 13:00 uur


Let op dat je de poorten goed dichtdoet als je weggaat! Oogstmaterialen liggen in de metalen kist in de binnentuin.


Voor invallers geldt dat ze alleen op bovenstaande tijden mogen komen. Dan kunnen we jullie op weg helpen en vragen beantwoorden waar nodig.


Belangrijk is om zelf een tas mee te nemen. Op de tuin liggen wel scharen/ snoeischaren in de ijzeren kist achter in de binnentuin (bij de deur richting de weilanden).


Oogsttabel


De oogsttabel van deze week is te zien door onderstaande bestand te openen (door erop te klikken). Deze kan je uitprinten of op je telefoon openen. Sommige vinden het handig om het op een papiertje te schrijven.oogst week 12
.pdf
Download PDF • 38KB

Extra info kaapse knoflook:

De Kaapse knoflook is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen echte knoflook. Al is de plant wel nauw verwant met de allium-familie. De bladeren kunnen versnippert als bieslook gebruikt worden en zijn zeer aromatisch. De looksmaak is enorm krachtig met een zacht noot-achtig aroma. Een must voor iedere look-liefhebber.

Oorspronkelijk komt de plant uit Zuid-Afrika, waar deze reeds een lange geschiedenis heeft als medicinale plant.


Recept wortelloof:


Groene groeten,

Maarten

Van Bergse Bodem

120 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page