Beste oogstgenoot,
Hou alvast zaterdag 9 september vrij in je agenda!! Voor wie dat leuk vindt natuurlijk...
We willen dan samen met alleen de oogstgenoten een picknick op de tuin houden.
Iedereen die mee wilt doen brengt dan wat lekkers mee zodat we met elkaar kunnen delen en we heel veel verschillende hapjes hebben.
Heb je een leuk idee voor die dag (zal rond 13:00 uur starten) laat het ons gerust weten.
We kunnen misschien een leuke kinderactiviteit doen of misschien is er iemand nog heel muzikaal en wilt live wat spelen.... laat maar weten!
We zijn ontzettend blij met hoe de tuin erbij staat en aan de vogels en insecten te zien zijn zij ook erg blij met de tuin. We willen dit natuurlijk zoveel mogelijk delen en vergroten. Daarom kan je deze week een zonnebloem vol met zaden meenemen om lekker de vogels te voeden of om de zaden te drogen en volgend jaar zelf prachtige bloemen in je tuin te hebben waar de vogels en de insecten dan weer van kunnen eten.
Aankomende zaterdag zijn de eerste workshops! Groente roken zit al helemaal vol (wel leuk weetje...dit wordt door een dochter van oogstgenoten gegegeven) en voor de workshop Japans bloemschikken is nog wel plek.
Let op!!!!!!!!
Hierdoor zaterdag geen meehepmoment!
Op dinsdag of vrijdagochtend ben je zeker welkom.
De meeste mensen hebben de honing al opgehaald en we kunnen zelf zeggen dat de honing heerlijk is!!! De persoon die voor de honing heeft gezorgd geeft ook de lezing over bijen.
En voor degene die de honing nog komen halen dit kan op dinsdag, vrijdag en zaterdag tussen 10:00 en 13:00. Graag contant betalen.
Oogsttabel
Wat | Bednr | Hoeveel | Hoe |
Nieuw Zeelandse spinazie | 11 | 250 gram (een groente zak vol) | blaadjes(of hele takjes,welke over het pad groeien) afknippen. |
Wortels | 14 | hele bos | uit de grond trekken, zie oogstbericht |
Druiven | aan prieel binnentuin. op vrijdag en zaterdag zal het klaar liggen | 1 tros | 1 tros aan het takje afknippen |
Boomspinazie | voor de glazen kas | een groente zak vol | blaadjes afknippen |
Sperziebonen | 40, 25 en 26 | 2 volle handen | net boven het boontje afknippen op het smalle takje |
Bieten | 27 | 1 plekje bieten welke bij elkaar staan leeg maken | uit de grond trekken, vasthouden aan het blad |
Boerenkool | 46 | 8 bladeren | blad naar beneden toe afscheuren. van onder naar boven werken. De gele bladeren zijn niet lekker |
Snijbiet, voor de liefhebbers | 43 | 8 bladeren | waar bloemen aanzitten niet pakken, deze zijn taai |
Zonnebloem | die over de paden hangen | 1 kop met zaden | Net boven de bloem afknippen. |
​ | ​ | ​ | ​ |
Kruiden | ​ | ​ | ​ | ​ |
Wasabikruid | in de rand langs het houten schapenhek | 10 bladeren | afknippen per blad | let op lekker pittig |
rode bakstenen kruidenspiraal | naast tunnelkas | bosje | kies je eigen mix | Er staat bieslook, salie, basilicum, oregano, tijm, oregano, venkel en citroenmelisse |
Wortels
Weet je hoe je grote mooie wortels kan oogsten? Deze kan je vinden doordat je een oranje stukje boven de grond ziet uitkomen. Dan is de kans groot op een goede wortel, maar het blijft altijd een verrassing.... en wist je dat het loof van de wortels ook heerlijk zijn!
Boomspinazie
deze prachtige groene met paarse spinazie is heerlijk! Zijn naam doet hem eer aan, hij kan wel 3 meter hoog worden! Boomspinazie is super gezond. Het blad is rijk aan vitamine A en C en bevat de mineralen ijzer en calcium. Vooral de jonge balderen zijn lekker mals, de volwassenere bladeren kan je goed mee koken, stoven, bakken etc.
Na het oogsten is deze alleen niet heel lang houdbaar, eet hem dus snel op.
Oogsten kan van dinsdag tot zaterdag tussen zonsopkomst en ondergang. Voor invallers geldt dat ze alleen kunnen komen als wij er zijn: Dinsdag, vrijdag en zaterdag tussen 10:00 en 13:00.
Groene groeten,
Maarten en Loes
Van Bergse Bodem
Comentarios