top of page
loesdeelstra

Oogstbericht #17

Beste oogstgenoot,

Naast dat ik het ontzettend leuk en heerlijk vind om te doen en omdat ik graag buiten werk wilde ik iets terug doen voor de natuur die ons zoveel geeft. Vandaar dat wij hebben gekozen om regeneratief te werk te gaan.

Maar wat is dat nu regeneratieve landbouw?

In een artikel van 'voor de wereld van morgen' (dit is een mail waarvoor je je kan aanmelden die ik iedereen aanbeveel, het is een initiatief van de ASN bank en nee ik heb geen aandelen;)

staat goed omschreven wat het is en wat dit inhoudt. Wat is regeneratieve landbouw? | Voor de Wereld van Morgen


Regeneratieve landbouw is landbouw met een positief effect op de omgeving. Het kent vier basisprincipes:

  1. Bodemverstoring minimaliseren

  2. Zo min mogelijk chemische middelen gebruiken. (wij zijn voor geen)

  3. De biodiversiteit maximaliseren door veel verschillende gewassen op één stuk grond te verbouwen.

  4. De grond zo lang mogelijk bedekken met gewassen voor een voedzame bodem.

In dit zelfde artikel (waar nog veel meer in staat) wordt verwezen naar een onderzoek ( https://www.csuchico.edu/regenerativeagriculture/blog/nutrient-density.shtml) waarin wordt aangegeven dat er veel minder vitamine en mineralen in onze groenten zitten en dat de mineralen wel in de grond zitten maar door oa enorme bodemverstoring niet bij de plant komen.

In regeneratieve landbouw worden inspanningen geleverd om verstoring te verminderen en de bodembiologie te voeden. Technieken zoals no-dig, het gebruik van biodiverse bodembedekkers, vruchtwisseling en het gebruik van groenbemesters of vee-integratie ondersteunen allemaal het leven van de bodem. Van deze praktijken is aangetoond dat ze de organische stof in de bodem verhogen, het watervasthoudend vermogen verbeteren en de verdamping van het bodemwater verminderen. Dit helpt bodemerosie te verminderen en na verloop van tijd herstelt de bodemvruchtbaarheid waar deze uitgeput is. Het kan ook een aanzienlijke impact hebben op de hoeveelheid koolstofvastlegging die mogelijk is, wat kan helpen de effecten van klimaatverandering te bestrijden of te verzachten.


Kortom... door jullie hebben we een mooie positieve bijdrage in strijd tegen de klimaatverandering.



Oogst

Deze week te oogsten:

- Nieuw Zeelandse Spinazie (daar is hij weer)

- Aardappel

- Schapenzuring

- Tomaat

- Courgette

- Peper

- Snijbiet

- Boerenkool

- Boomspinazie (voor wie wilt)


- Wasabi

- Peterselie

- Kerrie

- 1 bol knoflook


Tijden

Vrijdag 10:00 - 14:00 (let op eerder dicht!)

Zaterdag 10:00 - 13:00


Uitgelicht

Schapenzuring:

Van oudsher wordt schapenzuring al gegeten, vroeger werd het vaak verwerkt in vleesgerechten. Wanneer het appelseizoen voorbij was, werd schapenzuring als smakelijke vervanger gebruikt in appeltaarten en appelflappen.


De jonge blaadjes kunnen gegeten worden en smaken fris zuur door het aanwezige oxaalzuur. Ook worden ze gebruikt voor het bereiden van vleesgerechten. Rauwe bladeren kunnen in de salade gebruikt worden, koken in de soep of in groenten ovengerechten.

De bladeren zijn rijk aan vitamine A, vitamine B, vitamine C, vitamine D, vitamine K en vitamine E en bevatten 8-12% carotenoïden.

Vaak vind je in de buurt van een brandnetel wel schapenzuring, de natuur heeft dat slim uitgedacht. En zo staat de verzachter van een brandnetel prik vlakbij. Door het oxaalzuur maar ook de hoge concentratie aan ascorbinezuur in de plant heeft het dezelfde verzachtende werking op een brandnetel prik als azijn. (let op!! gematigd eten met nier problemen en zwangerschap en dat betekend niet maanden achtereen)

Geneeskrachtige werking

Volksgeneeskundig worden de (eetbare) zuringsoorten vooral in het voorjaar ingezet voor de bloedreiniging en als urinedrijvend middel. De plant zou het immuunsysteem versterken. Bovendien worden aan de schapenzuring spijsvertering bevorderende eigenschappen toegedicht, met name bij vetrijke, moeilijk verteerbare gerechten. Uitwendig worden bij huidklachten omslagen met pulp van de plant aangebracht, en bij klachten van het mondslijmvlies wordt op een blad gekauwd. De stof anthranoïde in de wortel heeft een urine drijvende, alsook laxerende werking. Een aftreksel van de wortel werd vroeger dan ook ingezet bij geelzucht en bij nier- of galstenen. Verder bij inwendige bloedingen. Overdaad kan echter juist leverschade veroorzaken. Fytotherapeutisch gebruik bij jeukende huidziekten, krampen en keelpijn.


En voor als je denkt wat moet ik met de boerenkool midden in de zomer...? Boerenkoolchips:)

Er zijn weer leuke en lekkere recepten gedeeld van onze oogstgenoten, waaronder de boerenkoolchips.





Volg ons op facebook of instagram voor wekelijkse foto-updates van de tuin @vanbergsebodem


Groene groeten,

Loes

Van Bergse Bodem

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page