Beste oogstgenoten,
De eerste oogst zit erop!!! Wat was het genieten om iedereen weer te zien oogsten! We hopen dat jullie er net zo van genoten hebben als ons. Het weer zat in ieder geval goed mee en fijn dat we meteen gebruik konden maken van de tent.
Nog even in herhaling de praktische info op een rijtje:
Op de tuin zelf heeft elk vak/ bed een nummer. Dit nummer kan je vinden op de paaltjes aan het uiteinde van de vakken. In het oogstbericht zetten we uit welke vakken je die week mag oogsten, hoeveel en hoe je oogst. Zorg er dus voor dat je het oogstbericht kan openen op je telefoon, print screen maakt of print het eventueel uit.
Het overzicht is onderaan dit bericht te zien.
De eerste weken zullen we een aantal vaste oogstmomenten hebben. Dan zijn wij aanwezig en kunnen we iedereen weer even zien en op weg helpen. Loopt dat allemaal goed dan gaan we over op vrije oogstmomenten (maandag t/m zaterdag tussen zonsopkomst en zonsondergang).
Materialen om te oogsten zijn aanwezig op de tuin. Neem wel zelf iets mee om je oogst in mee te nemen.
Oogstmomenten begin periode:
vrijdag 10:00 - 13:00 uur
zaterdag 10:00 - 13:00 uur
Dinsdag 10:00- 13:00 uur
Mocht dit niet lukken neem dan contact met ons op om te kijken naar een oplossing.
Meehelpen:
Elke zaterdag van 10:00 tot 12:00 uur
Ook deze zaterdag zal het vooral onkruid weghalen zijn en eventueel in het voedselbosje werken.
Afgelopen zaterdag is een veldje schoon gemaakt van gras en zijn de eerste courgetteplantjes de grond ingegaan!!!
Oogsten
De oogst (per aandeel).
Wat | Bed nr. | Hoeveel | Hoe |
krop sla (kleiner ras welke we vaker kunnen oogsten) | 29 | 1 krop | ongeveer 4 cm boven de grond afsnijden/ knippen |
Rabarber | Binnentuin, achterste rij tegen muur | 3 stengels | Grote rode stengel onderaan afknippen |
Radijs | 17 en 30 | Bos van +/- 6 | onderaan de bladeren vast pakken en voorzichtig uit de grond trekken. de grotere zijn wat scherper, de hele kleine in de grond laten om verder te laten groeien |
Uien | 38 | 3 | Uit de grond trekken, de kleine laten staan. |
Verse knoflook | 39 | 1 stuk | Voorzichtig uit de grond trekken. |
​ | ​ | ​ | |
Munt | 10 | bosje, handvol takjes | Stuk boven de grond afknippen/ snijden |
Rozemarijn | Naast de glazen kas, bij de picknick tafel | 2 zijtakjes | afknippen |
Bieslook | verschillende locaties, vraag Maarten/Loes | bosje van 10-15 | afknippen |
Kerriekruid | naast de glazen kas | 3 takjes van 10-15 cm | afknippen |
Nog wat handige tips:
Blijf je wat langer hangen op de tuin, oogst dan zo laat mogelijk anders zijn de groente/kruiden misschien al slap of zet het weg in een emmer met water. Vroeg oogsten is wel ideaal qua temperatuur, in de warmte oogsten blijven sommige groente/kruiden minder lang vers/knapperig.
Zorg er voor dat je thuis de groente en kruiden die koeling nodig hebben meteen in de koelkast stopt zodat het zo lang mogelijk vers blijft.
Als er nog vragen zijn horen we het graag en anders tot op de tuin:) Laat ons ook gerust weten hoe het gesmaakt heeft of als er iets niet zo goed is gegaan.
Groene groeten,
Maarten & Loes
Comments