top of page

Oogstbericht #5

Beste oogstgenoten,

We gaan langzaam richting een periode van zomer groenten uit de tuin. In de kas beginnen de komkommers, tomaten, pepers en paprika op gang te komen en de lege bedden in de binnentuin hebben we gevuld met courgettes en bonen. Ook de aardappelen gaan goed. Wel merken we op sommige andere bedden in het nieuwe gedeelte dat de groei minder snel gaat dan we hadden gehoopt.

Mogelijk dat het bodemleven nog tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen wat niet onlogisch is. We zijn brandnetelgier aan het maken van de brandnetels uit de tuin om het bodemleven een boost te geven (in de gier zit vooral veel stikstof en mineralen wat een plant nodig heeft om blad aan te maken). Mocht je dus de komende week een vies luchtje ruiken dan weet je waar het vandaan komt;)

Verder lijkt de droge periode voorlopig achter ons te liggen. De afwisseling van zon en regen zorgt voor een hoop groei. De vijver wordt zo ook weer mooi op een natuurlijke manier aangevuld.

Oogstmomenten (herhaling)

Vrijdag 10:00 - 16:00

Zaterdag 10:00 - 13:00

Meehelpen

Standaard is de zaterdag van 10:00 tot 12:00 maar ook de vrijdag is de komende tijd mogelijk. In de ochtend van 10:00 tot 12:00. Gras bijhouden is voorlopig de hoofdtaak waar we veel hulp bij kunnen gebruiken maar ook houtsnippers plaatsen zal de komende tijd weer vaker voorkomen.


Terrasje

Het terrasje zorgt voor extra gezelligheid en sfeer op de zaterdag. We zien ook al dat wat wandelaars aanschuiven voor de heerlijke soep en koffie/ thee van Caroline. Hopelijk komt dit steeds meer de komende weken want het is op termijn ook een kleine inkomstenbron voor ons. Om ervoor te zorgen dat dit mogelijk wordt willen we graag het volgende met jullie afspreken:


- Voor oogstgenoten is de eerste kop koffie/ thee gratis. Daarna geldt de menu prijs.

- De soep is gratis voor de meehelpers, voor de andere geldt de menu prijs.


We zijn zelf nog een beetje zoekende of dit eerlijke afspraken zijn waarbij we voorkomen dat jullie voor alles moeten betalen en we aan de andere kant voorkomen dat we er geld op verliezen. Mocht je hier gedachten/ bezwaren/ tips over hebben deel ze gerust met ons! Makkelijkste is als je op de tuin bent tijdens een oogstmoment.


Rondleidingen

We geven binnenkort de eerste rondleidingen. Ken je nog mensen die het leuk zouden vinden ons verhaal te horen, en vooral te zien, dan kan je ze doorverwijzen naar de site. Kopje rondleidingen in het menu.


Oogst #5

Natuurlijk het leukste stukje uit het oogstbericht:) Vanaf nu met tips en bewaaradviezen. Vergeet ook niet te site te checken voor leuke recepten (en vergeet ook niet ons recepten te sturen!) Deze week:


- Komkommer, de eerste van dit seizoen. Op een koele donkere plek bewaren. Niet in de koelkast! Dan verliest het smaak.

- Knoflook, sinds de vorige keer zijn er nu echte teentjes ontwikkeld! Eet ze meteen als verse knoflook of hang/ leg in een droge ruimte te drogen voor een paar weken. Binnenkort oogsten we alle knofloken dus de tip is om het nu vooral vers te gebruiken.

- Rabarber, na een weekje afwezig te zijn kunnen we er weer van pakken. De recepten op de site zijn echt de moeite waard!

- Sla, door het in een bakje te doen in de koelkast blijft de sla voor een heel aantal dagen goed.

- Meirapen, de laatste voorlopig. We hebben de rest van het bed geoost om de bonen te kunnen planten. Op het bankje liggen ze in een krat en we zullen aangeven hoeveel gram je kan meenemen.

- Aalbessen, zoals jullie weten zal er dit jaar nog niet veel kleinfruit zijn maar wat er is zullen we verdelen over de oogstaandelen. Verwacht dus een klein voorproefje van wat er de komende jaren komen gaat:)

- Maggie

- Munt

- kerriekruid

- Dille

Foto oogstgenoot Susan die de kruiden droogt.


Zoals altijd kan je ons volgen op instagram en facebook voor doordeweekse updates van de tuin. Ook te lezen op de hoofdpagina van de site.


Groene groeten,


Maarten & Loes

Van Bergse Bodem

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Oogstbericht #29

Beste oogstgenoot, De kou is deze week dan echt aangekomen op de tuinderij. Met een aantal nachten waarop we richting de -5 gaan en wie weet nog een laagje sneeuw. Dat is dit jaar dan ongeveer 2 weken

Comments


bottom of page