Met dank
Jorien:)!
voor ongeveer 400 ml chutney
Ingrediënten
200 gram rabarber, in stukken van ongeveer 2 cm breed
1 kleine ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel geraspte verse gember
50 gram rozijnen
80 ml witte wijn
30 gram suiker (ik heb rietsuiker gebruikt)
olijfolie
zout
Bereiding
Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui op matig vuur, tot deze glazig is. De randjes mogen niet bruin worden, zorg dus dat het vuur niet te hoog staat. Voeg hier de knoflook, gember en een snufje zout aan toe en bak zachtjes 2-3 minuten.
Schenk de witte wijn erbij en voeg de rozijnen toe. Breng aan de kook en laat 1 minuut inkoken. Voeg nu ook de suiker in kleine hoeveelheden toe en roer goed, tot deze is opgelost.
Doe de helft van de rabarberstukken erbij en laat dit zachtjes pruttelen, tot de rabarber uit elkaar valt. Dit duurt ongeveer 5 minuten. De chutney is nu dikker geworden en lijkt op een dikke jam.
Voeg nu de rest van de rabarber toe en laat dit zachtjes meekoken. Doordat je de tweede helft later toevoegt, blijven deze stukjes iets steviger. Ze moeten echter wel gaar zijn en uit elkaar vallen als je er met een lepel op duwt.
Laat de chutney een beetje afkoelen en proef. Breng op smaak met zout. Afhankelijk van hoe zuur je rabarber is en wat je eigen smaak is, zul je wellicht nog wat suiker toe moeten voegen. Verwarm het dan nog kort, zodat de suiker weer kan oplossen.
Laat de chutney nu helemaal afkoelen en serveer, of doe deze in gesteriliseerde weckpotten om langer te kunnen bewaren
Comments