top of page

Seizoen 2023

Beste geïnteresseerde,


Het lijkt nog ver weg maar wij zijn achter de schermen al druk bezig met de voorbereidingen voor seizoen 2023 op tuinderij Van Bergse bodem. Op deze pagina vind je hopelijk basis info om een beslissing te maken over je deelname als oogstgenoot voor het komende seizoen. Lees het goed door en mocht je nog vragen hebben stuur ons gerust een mailtje. Verder kan je met de inlogcode ook alle oogstberichten van afgelopen jaar zien. Dan kan je een beeld krijgen van het aanbod van afgelopen jaar.


Groene groeten,

Maarten & Loes


Van Bergse Bodem

Hoewel onze tuinderij vrij klein is, produceren we een aanzienlijke hoeveelheid groenten door bio-intensieve technieken toe te passen. Dat omvat het dicht bij elkaar planten van gewassen en meerdere teelten op hetzelfde bed gedurende het seizoen. Tegelijkertijd dragen we zorg om de grond vruchtbaar en gezond te houden, met behulp van compost, groenbemesters, mulching en de vele andere ingenieuze manieren die de natuur biedt om de kwaliteit van de grond te verbeteren.


We werken volgens het No-Dig principe. Dit betekent dat we de bodem zo veel mogelijk met rust laten. We doen dan ook zoveel mogelijk met de hand. Op deze manier wordt de bodem niet gecompacteerd en is er ruimte voor belangrijke micro-organismen en schimmels. Dankzij al dit leven krijgt onze grond een steeds betere structuur en kan ze haar functies, zoals het vasthouden van water en voedingsstoffen, goed vervullen.


We gebruiken geen synthetische meststoffen, herbiciden of insecticiden. We creëren liever de juiste omstandigheden voor gezonde planten dan dat we ziektesymptomen bestrijden met korte termijn oplossingen. We kopen zoveel mogelijk biologische zaden, we zijn niet biologisch gecertificeerd omdat we vinden dat dat bij een CSA niet nodig is. Het liefst hebben we dat al onze oogstgenoten een keer naar de tuinderij komen om met eigen ogen te zien hoe we omgaan met het land. Zo wordt jullie waardering onze certificering!

Wij gaan namelijk nog een stapje verder dan alleen biologisch werken. Door het plaatsen van natuurlijke hagen, graven van een paddenpoel, zaaien van bloemenranden, planten van een voedselbosrand vergroten we de plaatselijke biodiversiteit. En om eerlijk te zijn doen we dit ook uit een stukje eigenbelang. De kikkers en padden in de poel zijn namelijk gek op slakken en de vogels die gaan nestelen in de natuurlijke haag hebben rupsen op het menu staan. Dit wordt regeneratieve landbouw genoemd, we versterken de natuurlijke hulpbronnen die beschikbaar zijn in plaats van dat we ze uitputten.

Een CSA, meer dan alleen een groentepakket

CSA staat voor Community Supported Agriculture, ‘door de gemeenschap ondersteunde landbouw’, en dat is precies wat het is. Jij als oogstgenoot ondersteunt zowel de tuinders (ons) als de gemeenschap (elkaar) en een beter voedselsysteem. Wij als tuinders beloven alles in het werk te stellen om een goede oogst te realiseren en om verse en gezonde groenten en kruiden te leveren. Door vooraf te betalen zorg je ervoor dat we kapitaal hebben als we het nodig hebben: aan het begin van het jaar, wanneer we zaden, planten en nieuwe materialen moeten kopen. Door deel te nemen aan onze CSA help je ons een voorbeeld te stellen van de haalbaarheid van dit soort kleinschalige voedselproductie.


De CSA-pakketten zijn niet altijd gelijk in de variatie en hoeveelheid groenten die ze bevatten. In de lente is er meestal wat minder diversiteit en in de zomer weten we niet wat we aanmoeten met alle oogst. Soms kan een zeer natte lente ervoor zorgen dat een enkele groente volledig mislukt. Maar dan heeft een andere groente misschien wel de beste oogst in jaren. Wij verzekeren je er in ieder geval van dat we er alles aan doen om mislukte oogsten te voorkomen.


Niettemin is het mogelijk dat er door overmacht (zware regenval, hagel, storm, overstromingen of vandalisme) minder oogst voor iedereen beschikbaar is. In dit geval kan geen restitutie van het betaalde bedrag worden geëist. Kosten


Eén oogstaandeel kost 295 euro.


Periode

Het seizoen start begin mei en loopt tot eind november, 30 weken in totaal. Exacte startweek is deels afhankelijk van het weer en worden vooraf gecommuniceerd met de oogstgenoten. Als we dus wat later in mei starten gaan we aan het einde van het jaar ook wat langer door. Na de 30 weken wordt het rustig op de tuin. Wij nemen dan ook een adempauze om weer in februari aan de slag te gaan voor het volgende seizoen.

Oogstaandeel

Een oogstaandeel bestaat uit minimaal 5 soorten groenten + kruiden per week (In de zomer kan dit in een goed jaar oplopen tot 10!). Afhankelijk van hoeveel groente je eet is het advies om voor een 1 – 2 persoonshuishouden één oogstaandeel te kopen.

Oogsten

Oogstgenoten kunnen op een aantal vaste tijden in de week komen oogsten. Op deze tijden zijn wij aanwezig om aanwijzingen te geven waar nodig. Deze tijden worden vooraf het seizoen begint bekend gemaakt. Omdat we intensief planten is het belangrijk om met aandacht te oogsten. Kinderen zijn van harte welkom op de tuin (dat stimuleren we zelfs graag want jong geleerd..) maar mogen alleen oogsten onder begeleiding van een volwassenen.


In een wekelijkse oogst-mail krijgen oogstgenoten informatie over welke groenten en kruiden die week beschikbaar zijn. Oogstgenoten krijgen een inlogcode om op de site de lijst van die week te zien. Op de tuin heeft elk groeibed een nummer. Zo kan je vinden in welke bedden je die week mag pakken. Op de tuin zijn materialen aanwezig om te oogsten. Oogstgenoten nemen zelf een tas mee voor het vervoer. Zo besparen we weer een hoop afvalmateriaal.


Vakantie of ziekte

Bij afwezigheid door vakantie of andere reden van de oogstgenoot en het niet kunnen oogsten kan er in overleg iemand in de plaats komen. Bijvoorbeeld een vriend of familielid. Geef dit altijd vooraf aan ons door via de mail.

Risico's

Op de boerderij zijn brengt risico's met zich mee. We zijn voorzichtig en zullen professionele instructies geven, je bent echter wel volledig verantwoordelijk voor je eigen veiligheid.

Betaling


Bij ondertekening van de overeenkomst verbind je je ertoe om het verschuldigde bedrag na ontvangst van de factuur over te maken onder vermelding van het factuurnummer. Het factuurbedrag dient in één keer betaald te worden.

Annuleren


Het contract is voor één seizoen en kan niet halverwege worden beëindigd. Overname door derden is bespreekbaar. Aan het einde van het jaar eindigt het contract maar doorgaande leden hebben altijd voorrang om opnieuw lid te worden.

Community

De CSA is ook bedoeld als ontmoetingsplek voor oogstgenoten (community). Naast de ruimte voor het verbouwen van de groenten wordt er een stuk land vrij gehouden voor een kleine zitplaats waar oogstgenoten voor of na het oogsten met elkaar in contact kunnen zijn. Dit is uiteraard naar behoefte en niet verplicht. Om deze ontmoetingen te stimuleren kunnen er activiteiten worden georganiseerd zoals bijvoorbeeld een oogstfeest, lezing of kookmiddag.


Een handje helpen

Oogstgenoten zijn van harte welkom om te helpen bij de werkzaamheden in de tuin. Wij zullen in periodes aangeven welke dingen er te doen zijn. Meestal is dit op de zaterdag ochtend van 10:00 - 12:00





106 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Oogstbericht #29

Beste oogstgenoot, De kou is deze week dan echt aangekomen op de tuinderij. Met een aantal nachten waarop we richting de -5 gaan en wie weet nog een laagje sneeuw. Dat is dit jaar dan ongeveer 2 weken

bottom of page