top of page

START SEIZOEN 2024

Beste oogstgenoten,


Het oogstseizoen gaat weer beginnen! Na 5 maanden winterseizoen is de lente aangebroken en kunnen we weer gaan starten met oogsten. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om alles weer klaar te maken. Dank aan alle oogstgenoten die hierbij geholpen hebben.


In dit bericht vind je alle praktische info voor de start. Lees het a.u.b. goed door. Mocht je nog vragen hebben dan kan je altijd een mailtje sturen naar info@vanbergsebodem.nl


 • We starten met oogsten in de week van 6 mei. Net als voorgaande jaren zijn er de eerste weken een aantal vaste oogstmomenten. Op deze momenten zal ik er zijn om te helpen waar nodig en elkaar ook weer even te zien en spreken. De tijden en dagen zullen in het eerste oogstbericht komen te staan volgend week. Na een aantal weken worden de oogsttijden weer ruimer en kan je ook komen als ik niet aanwezig ben.

 • Noteer alvast in je agenda: zaterdag 25 mei vieren we de start van het seizoen! Om 10:30 starten we met een leuke activiteit en we sluiten af met een kleine lunch. Deze datum is gekozen in verband met alle feestdagen die in de weekenden daarvoor vallen, oogsten start dus al in de week van 6 mei.

 • Elke week komt er op de site een oogstbericht te staan waarin je kan vinden wat, hoeveel en waar je die week kan oogsten. Dit jaar iets nieuws, ik ga proberen elke week een filmpje te maken voor in het oogstbericht waarin ik je alvast laat zien hoe je de groente van die week moet oogsten.

 • Op de tuin zijn aanwezig: manden die je kan gebruiken tijdens het oogsten om alles te verzamelen. Scharen/ snoeischaren om mee te oogsten. Een weegschaal. Al deze materialen kan je vinden in de overkapping bij het kippenhok (wat hiervoor de compost vakken waren). Vergeet niet gebruikte materialen hier ook weer terug te leggen als je klaar bent. Neem zelf een krat/ tas mee om je oogst in te vervoeren.

 • Mocht je niet kunnen oogsten door bijv. vakantie dan mag je iemand anders laten komen. Een leuke manier om familie/ vrienden/ collega kennis te laten maken met de tuin. Geef wel altijd van te voren via de mail door wie er komt.

 • Maak altijd gebruik van de houtsnipper paden om te lopen, kinderen zijn van harte welkom maar wel altijd onder begeleiding van een volwassene.

 • Voel je vrij om voor of na het oogsten gebruik te maken van de zitjes op de tuin. Op een stoel bij de kikkerpoel zitten is een persoonlijke favoriet:)

 • Je mag ook meerdere keren oogsten in een week, zo is het extra vers.(uiteraard wel altijd binnen de aangegeven oogsttijden).

 • Als je lid bent/ wordt van de Van Bergse Bodem whatssapp community vind je ook een aantal groepen waar je misschien iets aan hebt komend seizoen: - Recepten: Hier delen we recepten met elkaar van wat we gemaakt hebben of gaan maken van de oogst die week. Leuk om bij elkaar een kijkje in de keuken te krijgen en mooie recepten van soms wat onbekendere groenten. - Groenten ruilen: Staat er iets op de oogstlijst wat je echt niet lust? Misschien wilt iemand wel met je ruilen. Let op: Dit kan alleen met items op de lijst van die week! Verdere "spelregels" komen in de app groep te staan. Nog geen lid van de community? Meld je dan aan via Maarten, Marieke of Doris. Het is overigens mogelijk om zelf te kiezen welke groepen je wel of niet in wilt.

 • Parkeren. de komende periode zijn Henk en Cindy nog volop bezig met de verbouwing van de binnenplaats en het realiseren van parkeerplekken. Parkeren kan dus het beste langs de weg bij De Kleine Kievit. Kom je met de fiets? Dan kan je deze zetten op het verharde stuk bij de ingang van de tuin zelf.

 • Het algemene meehelp-moment is op de zaterdagochtend vanaf 10:00 uur. Maar je kunt ook als je door de weeks komt oogsten altijd even aan mij vragen of er wat te doen is, het antwoord zal bijna altijd ja zijn;) Dan kan je voor je oogst bijv. een uurtje (of langer) mee helpen. Alle hulp is welkom.

 • Naar het toilet? Dat kan op ons nieuwe compost toilet. Deze vind je ook bij het kippenhok. De voormalige compost bak is door oogstgenoot Frank omgebouwd, bedankt Frank!:) Instructies voor gebruik vind je op het toilet zelf.


Tot zo ver de info over het oogsten. Nog een aantal losse infopunten:


 • In de laatste week van juni komt Pieter Bosters (de kok van de restauranttuin) koken op de Kleine Kievit als pop-up event. Info en kaartjes kan je vinden op www.boerderijdiner.nl Onderdeel van de avond is ook een rondleiding over de tuin. Hiervoor zoek ik nog een aantal mensen die het leuk vinden om ook met een groepje een rondleiding te doen. De rondleiding is in basislijnen dus je hoeft zeker niet alles te weten en uiteraard nemen we het van te voren goed door. Lijkt het je leuk hiermee te helpen laat het me weten door een mailtje of apje te sturen! Dan nemen we het eerst door voor je beslist.

 • Over de Kleine Kievit gesproken, de renovatie van de oude koeien stal is voltooid en het is ontzettend mooi geworden. Dus mocht je nog een mooie plek zoeken om te vergaderen, kinderfeest te organiseren, workshop te houden etc dan kan je contact opnemen met Cindy. Ook zullen ze weer af en toe vleespakketten beschikbaar hebben van de boerderijdieren. Info over dit alles op de site www.dekleinekievit.nl


En er is nog zo veel meer te vertellen maar dat komt nog. Wees gerust, de info zal regelmatig herhaald worden. Ik kijk ontzettend uit om jullie allemaal weer te verwelkomen op de tuin en er een mooi seizoen van te maken!


Groene groeten,

Maarten

Van Bergse Bodem
76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page