top of page
dji_fly_20230714_125308_64_1689331995984_photo_optimized.jpg

TUINDERIJ

Op het mooiste plekje van Bergen op Zoom vind je onze

kleinschalige CSA tuinderij
 

Net buiten het centrum van Bergen op Zoom, gelegen op het terrein van stadsboerderij "De Kleine Kievit", vind je onze CSA tuin "Van Bergse Bodem". Hier verbouwen we een grote diversiteit aan groenten, kruiden, bessen, bloemen en fruit. Zonder bestrijdingsmiddelen en in samenwerking met de natuur.

COMMUNITY SUPPORTED AGRICULTURE

"CSA’s brengen producten voort, die van waarde zijn voor de burger. Naast op duurzame wijze geproduceerde eetbare producten zijn dat ook vaak andere waarden zoals zorg voor biodiversiteit, een gezonde bodem of het voorkomen van klimaatverandering. Ook sociale waarden zoals het vormen van een duurzame lokale gemeenschap, het bieden van zinvolle werkgelegenheid en het voor burgers toegankelijk maken van het boerenland. Door te kiezen voor producenten met een duurzame bedrijfsvoering of producenten die zich daarnaartoe willen ontwikkelen oefen je direct invloed uit op jouw leefomgeving.

Als CSA boer of producent krijg je door de lange termijn verbinding ook meer zekerheid over je inkomen. Samen werk je zo aan een transparant, duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem."

 

Bron: csanetwerk.nl

Untitled_Artwork 3_edited.png

Bij deelname aan de CSA wordt je een oogstgenoot. 

 

Als oogstgenoot betaal je aan het begin van het seizoen je bijdrage voor het hele seizoen. Zo zijn de kosten vooraf gedekt en kunnen materiaalkosten betaald worden (denk aan zaden, tuingereedschap etc.). Ook is de tuinder zo verzekerd van een inkomen. 

 

De oostgenoot deelt samen met de tuinder het risico van een teelt. Die kan bijvoorbeeld minder succesvol zijn door weersomstandigheden. Uiteraard werkt dit ook andersom, bij een overvloedige teelt is er meer te oogsten zonder meerprijs. 

 

Het seizoen start begin mei en loopt tot eind november. Exacte data zijn deels afhankelijk van het weer en worden vooraf gecommuniceerd met de oogstgenoten. Het streven is dat oogstgenoten 30 weken in het jaar verse groenten en kruiden kunnen oogsten.

 

Eén oogstaandeel in seizoen 2023 kost 375€

Een oogstaandeel bestaat uit minimaal 5 groenten + aantal kruiden. Porties/ hoeveelheden zijn gericht op 1persoon maar is ook afhankelijk van hoeveel je eet.

 

Oogstgenoten kunnen op een aantal vaste tijden in de week komen oogsten. Op deze tijden zijn wij aanwezig om aanwijzingen te geven waar nodig.  

In een wekelijkse oogstmail krijgen oogstgenoten informatie over welke groenten die week beschikbaar zijn. 

Bij vakantie of andere reden van niet kunnen oogsten kan er in overleg iemand in de plaats komen. Bijvoorbeeld een vriend of familielid.

 

Oogstmaterialen zijn aanwezig op locatie.

 

De CSA is ook bedoeld als ontmoetingsplek voor oogstgenoten (community). Naast de ruimte voor het verbouwen van de groenten wordt er een stuk land vrij gehouden voor een kleine zitplaats waar oogstgenoten voor of na het oogsten met elkaar in contact kunnen zijn. Dit is uiteraard naar behoefte en niet verplicht. Om deze ontmoetingen te stimuleren worden er activiteiten georganiseerd zoals bijvoorbeeld een oogstfeest, lezing of kookmiddag. 

VOOR SEIZOEN 2024 ZIJN HELAAS GEEN OOGSTAANDELEN MEER BESCHIKBAAR. AAN HET

EINDE VAN HET SEIZOEN KIJKEN WE OF ER WEER BESCHIKBAAR KOMEN. OP ONZE SOCIALS PLAATSEN WE REGELMATIG TUINUPDATES:

 

facebook.com/vanbergsebodem en instagram.com/vanbergsebodem

HOE HET WERKT

kleine kievit_edited.jpg
header-logo.png

LOCATIE

In het hart van de Brabantse Wal, aan de rand van Bergen op Zoom, staat Stadsboerderij De kleine Kievit. Hier werken we samen aan het verbouwen van natuurlijke, lokale smaakmakers uit de wei en uit de grond en ontvangen we graag mensen op het erf.

Neem gerust een kijkje op onze website. Het geeft weer wat voor leuke plannen we in het vooruitzicht hebben staan. De toekomst. Via sociale media (Facebook en instagram) laten we jullie meegenieten van de boerderij.

 

Met boeren groet,

Familie Roefs

www.dekleinekievit.nl

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page