top of page

Oogstbericht #7

maartenrutten1

Beste oogstgenoot,


We zien steeds vaker leuke social media foto's langskomen van jullie met producten uit de tuin, superleuk!:) Het helpt ons ook om meer bekendheid in de regio te krijgen dus mocht je iets plaatsen dan zouden we het leuk vinden als je ons wilt noemen/ taggen met @vanbergsebodem of #vanbergsebodem. De bloementuin en het terrasje kunnen nog wat bekendheid gebruiken dus mocht je iemand kennen voor wie het leuk is laat het ze vooral weten dat we er zijn. We zijn bijna klaar met een informatiebord voor langs het looppad dus dat zal vast ook gaan helpen.


Deze week een bijzondere groente op de oogstlijst, slangenradijs. Onderaan de mail wat meer informatie. Omdat voor vele ook de snijbiet nieuw is daarover ook een stukje met recepten. Vooral dus het hele bericht even doorlezen.


Herhaling:

De oogstgenoten die vorig jaar al meededen mogen vanaf nu van maandag tm zaterdag tussen zonsopgang en zonsondergang komen oogsten. Mocht je liever nog hulp hebben dan zijn we in ieder geval aanwezig op:


Dinsdag 10:00- 13:00 uur

vrijdag 10:00 - 13:00 uur

zaterdag 10:00 - 13:00 uur

Let op dat je de poorten goed dichtdoet als je weggaat! Oogstmaterialen liggen in de metalen kist in de binnentuin.


Voor de nieuwe oogstgenoten van dit jaar gelden voorlopig nog de vaste oogstmomenten.


Dinsdag 10:00- 13:00 uur

vrijdag 10:00 - 13:00 uur

zaterdag 10:00 - 13:00 uur


Mocht dat niet lukken neem contact met ons op. Je mag ook iemand anders laten oogsten als je niet kan of bijv op vakantie gaat, geef het ons wel door van te voren!


Oogsttabel: (download de pdf door erop te klikken)



SLANGENRADIJS

Slangenradijs is een zusje van de ons zo bekende radijs met de pittige rode of rood-witte ondergrondse sterengelknolletjes; zelfde geslacht, zelfde soort alleen een andere variëteit (of ras). En dus ook van andere varianten, zoals daikon of rammenas. Het smaakt ook hetzelfde als radijs. Maar slangenradijs vormt geen knolletjes. In plaats daarvan eet je de hauwtjes, oftewel de nog onrijpe zaaddozen. In zijn geheel. Zoals bij peultjes of snijbonen. Je oogst ze het best jong, dan zijn ze knapperig en sappig, later worden ze wat taai en draderig.

En hoe eet je ze dan? Uit het vuistje; een lekkere pittige snack. Op een borrelplankje bij de kaas als alternatief voor mosterd (mosterdzaad is natuurlijk een plant uit dezelfde familie van kruisbloemen). Tussen een broodje gezond als alternatief voor het mild-pittige groene pepertje a la Mario (een begrip voor iedereen die sinds de late jaren 1970 in Utrecht gestudeerd, gewoond of gewerkt heeft). Heel of fijngesneden in de sla. Kort wokken; ze smaken dan wat zoeter.




SNIJBIET

Snijbiet komt veel voor in de Mediterrane keuken. Om een of andere reden is het in Nederland een Vergeten Groente. In Duitsland is Mangold vrij normaal verkrijgbaar.

Van dit bladgewas worden zowel de bladeren als de stelen gegeten. Het blad lijkt op spinazie en is zachter. Het mist het oxaalzuur.

Snijbietblad kan 1:1 uitgewisseld worden met spinazierecepten; soms wordt snijbiet als wilde spinazie verkocht.

Let op bij kleurig blad: u krijgt dan niet een fraai groen gerecht; rood en rood geaderd blad wordt bruinig. Maar niet minder lekker.

De stengels worden gekookt, gebakken en/of gegratineerd. De smaak is zeer aards.

Snijbietstengels zijn enkele dagen in een plastic zak in de koelkast te bewaren. Ze willen wel slap en bruinig worden, dus niet te lang. (Eet op een dag snijbietblad, eet daags erna snijbietstengel, bijvoorbeeld.) Snijbietblad is ook enkele dagen houdbaar; eveneens in een plastic zak in de koelkast, om uitdrogen te voorkomen.

tip van Dolf: “In een natte theedoek werkt erg goed. Daardoor heb ik het noodgewijs eens meer dan een week in kunnen smakelijk houden.”.



HYSSOP

Het kruid heeft een zoete, muntachtige en licht bittere smaak met een kamferachtige ondertoon. De jonge scheuten of fijngesnipperde bladeren worden in bescheiden hoeveelheden gebruikt als smaakmaker voor soepen en sauzen, salades, stoofschotels, vleesstoverijen, gehaktballetjes en bij vette vis.



GOUDSBLOEM

De bloem van de goudsbloem is eetbaar en geeft met zijn felle kleur iedere salade een zomerse uitstraling. Omdat de bloemen nogal groot zijn kun je ook de losse bloemblaadjes gebruiken. Ze hebben een frisse, licht bittere smaak. De bloemknoppen schijn je ook net als kappertjes te kunnen inleggen en eten. En zelfs het blad schijnt eetbaar te zijn. Voor thee kun je de hele bloemhoofdjes verzamelen en drogen.

Goudsbloemen kunnen, zoals al gezegd, gebruikt worden als kleurstof. Omdat ze eetbaar zijn werd deze geel-oranje kleurstof van oudsher gebruikt om voeding te kleuren, bijvoorbeeld boter en kaas. Het wordt ook wel eens als ‘nep-saffraan’ verwerkt.




Groene groeten,

Maarten & Loes

Van Bergse Bodem

170 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page